Ce înseamnă EIR (entrepreneur in residence)?

  • by

Ce înseamnă EIR (entrepreneur in residence)?

Un concept mai puțin întâlnit sau auzit în România dar care mi se pare foarte interesant. Nu cred ca are încă aplicabilitate foarte mare pentru România, cel puțin nu în felul în care s-a pornit el dar cred că diferite variații pot ajuta organizații din România: programe de accelerare, universități, startup-uri sau poate inclusiv corporații care caută astăzi să se transforme.

Așa cum se întâmplă cu majoritatea conceptelor, fiecare are o versiune. Depinde pe cine întrebi. Dar o sa prezint aici pe scurt ce am înțeles eu și cum se aplică. Dacă ți se pare interesant găsești mai multe informații pe internet pentru a aprofunda subiectul – recomand să cauți în engleză fiindcă în România e mai puțin discutat.

Entrepreneur-in-Residence, pe scurt EIR, în traducere…antreprenor în reședință (temporară); nu am o traducere mai bună iar Google nu mă ajută. EIR este de obicei un antreprenor de succes care a decis să preia o poziție temporară într-o companie și să o sprijine cu abilitățile dezvoltate, conexiunile formate, cunoștințele acumulate. Se implică temporar (între 6 și 12 luni tipic) dar evident acordul este negociat de părți. Rolul acesta a pornit prin anii ’90 la fondurile cu capital de risc (Venture Capital) care luau EIR pentru a crea noua companie pe care să o finanțeze. Resursele erau destul de limitate iar antreprenorul se întorcea cu o idee sau o oportunitate finanțabilă. EIR se putea implica temporar și în companiile din portofoliu pentru a le sprijini să crească, primească investiție sau reorganizare.

Astăzi EIR se mai folosesc și în alte domenii precum:

  • programe de accelerare: sprijină cu expertiza sa, cunoștințele dintr-un domeniu și contactele pe care le are.
  • companii de avocatură: un EIR poate sprijini clienții companiei de avocatură (antreprenorii) pe teme care țin de investiții, achiziții sau vânzări. Asta este totodată benefic pentru EIR pentru că îl ajută să își crească rețeaua de contacte: posibili investitori sau angajați.
  • universități: rolul EIR este să sprijine profesorii sau doctoranzii ce dezvoltă patente sau tehnologie cu abilitățile și cunoștințele de business pentru a crea o afacere investibilă și cu un model de business.
  • companii: plecând de la fondurile cu capital de risc EIR au ajuns și în companii sprijinindu-le să găsească noi oportunități sau business-uri.