În ce investesc perioada aceasta

  • by

În ce investesc în perioada aceasta

Mă preocupă subiectul investițiilor de mai mulți ani. Prin 2011 mi-am deschis primul cont la BVB real și de atunci am și început să investesc. Nu sunt atât de activ iar tipologia mea este mai degrabă de investitor pe termen mediu și lung.

Mai mulți oameni m-au tot întrebat perioada acesta de investiții așa că m-am decis sa scriu un scurt articol despre investițiile la care m-am uitat. Menționez și subliniez că nu este o recomandare de investiție ci doar o împărtășire personală și eventual aduc în discuție niște investiții la care poate nu te-ai gândit.

Nu o să vorbesc despre care sunt lucrurile în care investeam înainte să înceapă acest haos și o sa mă limitez la lucrurile în care am ales să investesc bani în această perioadă.

Să o luăm cu acțiunile.

Eu cred și susțin Bursa de Valori din România așa că am ales să investesc și aici. Am ieșit de ceva timp din acțiuni iar o parte din bani îi investisem în obligațiuni corporative. Deși au scăzut în această perioadă ca valoare, oferă un randament bun. Cam riscant perioada aceasta dar am decis să rămân cu ele. Ca și acțiuni am ales să revin către acțiuni defensive momentan: Transgaz, Romgaz și Conpet. Transelectrica mai aveam deja în portofoliu și mi-am mai mărit puțin expunerea pe ea ca să mai reduc din costul mediu. Deși vor fi turbulențe pe piețe eu cred că transportatorii se comportă decent în general și pe termen lung cred că vor face o treabă bună – atât din perspectiva de creștere a prețului acțiunii dar și dividendele care sunt super atractive în general.

ETF-uri

În primul rând am investit într-un ETF care replică indicele BET. După cum ziceam, deși a scăzut mult bursa și sunt șanse să mai scadă, eu cred și investesc în România – inclusiv în BVB și cred că pe termen mediu/lung va crește.

Un alt ETF în care am ales să investesc este indice pe robotics si automatizare. Cred în inovație și tehnologie, ca atare vad industria aceasta crescând exponențial iar IRBO are o expunere pe companii mari..

Probabil că nu este cel mai bun moment pentru petrol însă tare mi-aș dori ca acesta să ajungă la 0 iar eu să pierd banii. Dacă se întâmplă asta o să mă bucur că trăim într-o lume unde petrolul nu mai are valoare și lumea renunță la el. Un minus pentru banii meu dar un mare plus pentru planetă. Utopic, nu? Așa cred și eu, așa că am ales să investesc în el. Este puțin în disonanță cu zona de sustenabilitate în care cred însă mai cred și că lumea nu ar fi sustenabilă dacă am renunța de mâine la petrol. Încă mai avem câțiva pași de făcut dar cred că o reducere a consumului este urgentă și importantă. (+am investiții și în zona de energie regenerabilă)

Nu am investit încă însă urmăresc îndeaproape aurul care în vremuri de criză se comporta ca și refugiu pentru investitorii ce ieșeau de pe acțiuni. Acum a avut un comportament atipic fiindcă mulți oameni au preferat să stea pe cash.

Îmi place mult canalul de Youtube Investește la Bursă și las aici un video pe care îl recomand unde vorbește despre portofolii echilibrate și cum să îți construiești unul.

În final, recomand să investești în activele care rezonează cu tine și în care crezi. Nu știu dacă este cel mai bun moment în care să îți plasezi banii fiindcă este posibil să mai scadă iar criza și efectele încă nu se văd. Este o alegere și un risc dar se spune să investești banii pe care ești dispus să îi pierzi. Am încredere că vei face alegerea cea mai potrivită pentru tine.